Menu

Bröllopstema – den röda tråden


Förutom att det både är smart och genuint att ha ett bröllopstema – skapar det en röd tråd som blir vackert återkommande i både färgval och detaljer som hör till bröllopet: Dekorationer, inbjudningskort, blommor, tårta och kläder för att nämna några. Ett vinnande koncept helt enkelt. Bröllopet blir mer personligt och gör planeringen något enklare. Fundera på vad som passar er bäst och vilken årstid ni ska gifta er – då kanske ett säsongstema avgör saken. Läs mer och låt dig inspireras!

Klassiskt romantiskt

Ett klassiskt tema är att följa årstiden för bröllopet. Är det under våren, hösten, sommaren eller kanske vintern ni har tänkt att gifta er? Välj ut en vacker herrgård eller romantisk slottsmiljö för ceremonin och bröllopsfesten om inte själva ceremonin är i kyrkan vill säga. Anländ med båt eller häst och vagn. Glid in på röda mattan och låt er vigas under en bröllopsbåge av smide eller avancerat blomsterarrangemang och inredningsdetaljer i vitt och guld – kan det vara något?

Avslappnat bohemiskt

Ett bohemiskt tema är såklart romantiskt även det – men mer avslappnat och naturligt sagolikt. Tänk massor av spets och broderier till brudklänningen, fotlänkar, flätor och blommor i håret och du förvandlas till en boho-chic och hippiedröm. Ha bröllop på en gård, gift er barfota på en strand eller varför inte välja ut en härlig trädgårdsmiljö eller en lada ute på landet? Inred med rustika trämöbler, vintageporslin, toner i guld, mjuka sammetstyger och naturtrogna material – vackra sommarbuketter, ljusslingor och lyktor i överflöd.

Ekologiskt bröllop

Ska ni ha ett bröllop i eko-tema som dessutom ligger helt rätt i tiden, gäller det även att tänka på miljövänliga alternativ till inbjudningskorten. Tänk återvunnet matt, papper eller bjud in till bröllopet via en hemsida. Skapa en brudbukett av vilda blommor eller köp närodlade och rättvisemärkta blommor av både miljövänliga och etiska skäl. Hyr bröllopskläder, köp begagnade – eller låna en bröllopsklänning om du har möjlighet? Köp ekologiska viner och champagne. Laga en ekologisk buffé, där ni kan ta hjälp av nära och kära med förberedelserna och framdukningen av maten. Sen sköter sig själva serveringen av sig själv och gästerna väljer själv vad de vill ha på tallriken. Hur bra?

Destinationsbröllop

Drömmer du om bröllop i Toscana, att gifta dig i ett franskt slott eller under bar himmel vid karibiska havet? Många väljer att ha sitt bröllop utomlands av flera skäl. Solen och värmen lockar såklart men ofta är det mer prisvärt beroende på vad man har tänkt bjuda bröllopsgästerna på. Är det själva middagen eller även boende och flyg ni vill inkludera? Vissa vill helt enkelt ha en mindre ceremoni med nära och kära, andra gifter sig borgerligt innan resan så vigseln är registrerad i Sverige och firar med en bröllopsfest på sin favoritdestination. Ett bra tips för dig som funderar på ett destinationsbröllop är att boka en bröllopskoordinator i Sverige så allt går rätt till. Ni kan såklart gifta er på svenska ambassaden – det finns även en hel del romantiska koncepthotell med så kallade wedding planners att välja mellan.

Drop in-bröllop

Ni kanske hellre vill spara tid och pengar eller helt enkelt satsa mer på själva bröllopsresan? Drop in-vigslar börjar bli allt vanligare runtom i landet. Hylla kärleken på Alla hjärtans dag med ett spontant bröllop eller res till Skansen i Stockholm, där man kan gifta sig utan förbokning året runt.

Sist men inte minst! När ni har valt tema – underlätta för bröllopsgästerna och skriv vilket bröllopstema och eventuellt färgtema ni planerar att ha redan på bröllopsinbjudan. Det förmedlar vilken stämning ni vill ha på bröllopsdagen och förklarar även klädkoden för gästerna – ett bra tips helt enkelt!