Menu

Börja planera – inspiration till bröllopsdagen


När ni börjar planera ert bröllop är det viktigt att ta hjälp av personer ni kan lita på och som får olika hedersroller: Toastmaster, brudtärna och bestman – vi ska prata mer om det. Här får du även inspiration till olika bröllopsklänningar, brudbuketter och bröllopstårtor. Och vad du kan tänka på när det handlar om bröllopsfotograferingen, om ni ska fotograferas när ni skär upp tårtan eller ha en fotograf under hela bröllopsfesten. Börja med att skapa en checklista till er stora dag.

Olika nyckelroller

Vad gör egentligen en brudtärna och vad har en bestman för roll? Många kombinerar marskalken med sin bestman. Han är ofta bästa vän med brudgummen och står bredvid honom vid altaret, men kan även vara en bror. Brudtärnan utses ofta av samma skäl: att hon är syster eller bästa väninna till bruden vill säga. Båda fungerar som stöd för brudparet – brudtärnan håller i brudens bukett och håller koll på att exempelvis släpet till bröllopsklänningen ligger rätt under vigseln. En bestman ser till att ringarna finns på plats till ceremonin – han arrangerar ofta svensexan och brudtärnan håller i möhippan. Båda förväntas att hålla tal till brudparet på bröllopsmiddagen.

Innan bröllopsmiddagen ska toastmadamen eller toastmastern utbringa brudskålen. Har du blivit utsedd till den här viktiga rollen har du hand om gästlistan och sammanställer listan för tal, önskelistan för presenter, delar ut ris eller rosblad efter vigseln och ser till att bröllopsfesten flyter på som den ska och håller ett bra tempo.

Brudklänning, brudbukett och hårdekorationer

Förutom den magiska brudslöjan kan du dekorera frisyren med en elegant tiara eller vackra håraccessoarer som en blomkrans, hårspännen eller en hårkam med bling eller pärlor. Boka en frisörkonsultation och kom överens om vilken frisyr eller håruppsättning som passar dig bäst.

Hyr, köp eller designa din brudklänning själv! Se till att vara ute i god tid – även om du vet ungefär vad du är ute efter. Är det en designklänning eller budgetvariant? Det finns en djungel av olika stilar och bröllopsklänningar, t.ex. med bara axlar, långärmade med öppen, djup rygg samt eleganta och minimalistiska alternativ. Du kan också välja t.ex. bohemisk spets, vackert tidlösa, fluffiga varianter med tyll och påkostade strassklänningar för att nämna några.

Maten & bröllopstårtan

Vissa bakar sin egen bröllopstårta och andra vill slippa den stressen. Det kan vara stressigt i sig att välja vilken tårta ni ska ha, när det är så mycket annat som också ska planeras. Beställer ni från ett bageri – se till att göra det någon vecka i förväg, att tårtdesignen matchar bröllopstemat och att ni får provsmaka innan. Bröllopstårtan brukar ingå i paketerbjudandet om ni exempelvis har bokat en cateringfirma. Ni kanske har vänner som kan rekommendera någon? Diskutera menyer, dryck, allergier och även vegetariska alternativ – vissa cateringfirmor har även hand om musiken och dekorationerna.

Fotograferingen

Ta god tid på er att välja en professionell bröllopsfotograf som är inriktad på att fotografera just bröllop. Det kostar lite extra men ni ska ju ändå föreviga er stora dag och få minnen för livet. De brukar ha färdiga paket att välja mellan – kanske vill ni även ha någon som filmar hela bröllopet och festen?